Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz na warzywach

Dorsz na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Dorsz na warzywach"

Składniki

  • 4 duże filety z dorsza (lub innej białej ryby)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie cukinie
  • 8 małych pomidorków
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza opłucz, osusz, podziel na porcje. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce. Cytrynę sparz, pokrój w plastry.

  2. Czosnek oraz cebulę obierz. Cukinię razem z pomidorami umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek posiekaj, wymieszaj z oliwą. Cebulę oraz cukinię pokrój w plasterki.

  3. Wszystkie warzywa oraz plasterki cytryny ułóż na spodzie żaroodpornej formy. Posyp je solą i pieprzem. Na nich rozłóż kawałki ryby.

  4. Całość obficie skrop czosnkową oliwą i podlej bulionem.

  5. Formę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 35 minut. Koperek opłucz, osusz, grubo potnij. Posyp nim gotowe danie.

  6. 50 min, porcja: 295 kcal, cena porcji: 4,95 zł.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń