Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz na wigilijny stół

Dorsz na wigilijny stół

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 662

PRAGNIESZ, ABY NA TWOIM STOLE WIGILIJNYM POJAWIŁY SIE WYJĄTKOWE POTRAWY, ALE BRAK CI INSPIRACJI? OTO PROPOZYCJA TOBIASZA DZIURY: Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek.

Składniki

  • polędwica z dorsza - 180g
  • masło klarowane -120g
  • cukinia mini - 50g
  • bakłażan mini - 50g
  • groszek cukrowy - 20g
  • rabarbar -120g
  • marchewka mini - 50g
  • kapustka mini - 40g
  • oliwa z oliwek - 100ml
  • bazylia świeża - 20g
  • szparagi zielone - 30g
  • burak mini - 50g
  • burak - 120g
  • miód - 20g
  • goździki - 2szt
  • białe wino - 40ml
  • śmietanka 31% - 100ml
  • czosnek - 0,1g
  • tymianek cytrynowy - 0,1g
  • pomarańcz - 10g p
  • pumpernikiel - 150g
  • mikro zioła- 0,1g (groszek wąsaty, saqura )
  • kwiaty habru - 1szt
  • mini bratek - 2szt
  • porzeczka czerwona - 0,1g
  • przyprawy sól, pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwice z dorsza porcjujemy. Marynyjemy w oliwie, przyprawach i świeżych ziołach przez 15 min. Wszystkie warzywa mini poddajemy obróbce wstępnej. Następnie pakujemy je próżniowo i wkładamy do cyrkulatora ustawionego na 85 stopni przez 20min. Z oliwy, bazylii, pomarańczy robimy pesto, przyprawiamy do smaku. Buraka gotujemy, miksujemy z śmietanka a następnie przecieramy przez sitko i doprawiamy. Przelewamy do syfonu, który następnie wkładamy do cyrkulatora na temperaturę 64stopni. Obrany rabarbar glazurujemy na miodzie podlewając białym winem i dokładamy goździki. Wszystkie warzywa mini obsmażamy na klarowanym maśle i doprawiamy do smaku. Dorsza odsączamy z marynaty i smażymy na maśle klarowanym z obu stron. Pokruszony pumpernikiel suszymy w piecu. Na talerzu rozsmarowywujemy pesto i aranżujemy mini warzywa w „ogródek” wykorzystując wysuszony pumpernikiel na „jadalną ziemie”. Dekorujemy mikro ziołami owocami i kwiatami. Dorsza układamy na glazurowanym rabarbarze a na wierzch dekorujemy pianka z buraka wyciśniętą z syfonu - poleca Tobiasz Dziura z restauracji "Ponidzie" Słoneczny Zdrój.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń