Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz pieczony w koperku

Przepis dnia 2013-07-10
Dorsz pieczony w koperku

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3694

Dodano:

Odsłon: 33264

Delikatna i aromatyczna rybka pieczona bez panierki ... dietetyczne delicje...

Składniki

  • dorsz - 70 dag
  • koperek - pół pęczka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek - kilka ząbków
  • pieprz
  • sól
  • cytryna
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.

  2. Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta.

  3. Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.

  4. Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na przykład z żółtą fasolką szparagową. Oczywiście jeśli stosujecie się do zaleceń diet odchudzających to radzę sobie odpuścić tą ilość bułki tartej na fasolce i masełka na ziemniakach, które widzicie na zdjęciach :)

    Inne przepisy zgodne z popularną dietą Vitalia znajdziecie w linku pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 11 marca 2014 Zrobiłam, wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 10 lipca 2013 Bardzo apetycznie wygląda, już mam ochotę na taką dietetyczną rybkę:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 10 lipca 2013 Jeden z lepiej przyrządzonych kawałków dorsza jakie jadłem a jadłem sporo :) ...tak to już jest, że czasem najprostszy sposób jest najlepszy zamiast takiego przekombinowanego.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 09 lipca 2013 Zostawiam kciuka i zabieram. U Ciebie jak zawsze pysznie:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 09 lipca 2013 Dietetyczne rybne cudo z dodatkiem czosnku który uwielbiam mmmmm pycha :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :))))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 09 lipca 2013 ja też uwielbiam ryby w każdej postaci:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 lipca 2013 Na taką rybkę zawsze jestem chętna.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń