Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz po aleksandryjsku

Dorsz po aleksandryjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2027 Ocena: 45633

Dodano:

Odsłon: 18254

Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami.

Składniki

  • 1 kg dorsza atlantyckiego
  • 500 g pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
    Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

  2. Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).

  3. Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
    Podajemy z gotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 września 2016 Twoje przepisy są mniam, mniam. Teraz poszukam dorsza (nie tak łatwo w mojej okolicy) i - na stole wyląduje rybcia w nowej odsłonie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysiaz 25 lutego 2015 pyszna ryba! ja często jako dodatek do dania głównego piekę w piekarniku cukinię lub pomidory właśnie z bułką tartą, oliwą i świeżą pietruszką :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniia 24 lutego 2015 Ryby z pomidorami nie jadłam jeszcze w takiej odsłonie,smakowicie wygląda na pewno zrobię:):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń