Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 45913

Dodano:

Odsłon: 2641

Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy. Dodatkowy atut dania ,całość można przygotować w 30 min. Do tego polecamy surówkę z kiszonej kapusty. Przepis na dwie osoby.

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza
  • ciasto francuskie
  • 2 sery camembert z pieprzem (okrągłe ,po 120 g)
  • 1/2 szkl ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny)
  • natka pietruszki
  • żółtko jajka
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Filet rybny dzielimy na pół ,płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy z obu stron solą ,pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Ciasto francuskie rozwijamy ,dzielimy na pół . Na środek kładziemy pokrojony na grube plastry (prostokąty) ser ,na nim układamy ugotowany ryż ,usmażoną rybę ,oraz posiekaną natkę. Całość zawijamy i sklejamy brzegi. Górę ciasta nacinamy ,smarujemy rozbełtanym i posolonym żółtkiem. Zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń