Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w cieście z porem

Dorsz w cieście z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1027

Dodano:

Odsłon: 4241

Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby.

Składniki

  • zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szklanki wody letniej
  • szczypta cukru
  • 1 dkg drożdży
  • ciasto: 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • zaczyn
  • 1/3 łyżeczki soli
  • farsz: 40 dkg filetu z dorsza
  • 1 por biała część
  • 15 dkg pieczarek
  • sól, pieprz, przyprawa do ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • masło klarowane
  • do posmarowania 1 jajko
  • 1 ziele angielskie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką.


  2. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką.

  3. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części. Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto na prostokąt około 30-20 cm.Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołączam do ciasta odłożonego.


  4. farsz:
    Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam.

  5. Na wyciętej rybie układam farsz z ryby zostawiając po 1,5 cm z każdego boku na sklejenie. Na farsz rybny układam farsz z pora i dociskam ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat i przykładam do naszej ryby. Palcami dociskam z każdej strony. Odcinam nadmiar ciasta. Widelcem sklejam boki ryby tworząc ząbki. Z reszty ciasta wykrawam dwie płetwy, nożem. Z rozwałkowanego ciasta wycinam małym kieliszkiem oko ryby, użyłam jeszcze małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku.

  6. Z pozostałego ciasta wycinam małą nakrętką łuski. Przyklejam je na ogonie , ale wcześniej smaruję rybę rozbełtanym jajkiem. Łuski przyklejam jedna na drugą smarując je też jajkiem. Resztę ryby nacinam nożyczkami delikatnie tworząc małe łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta. W oko wkładam ziele angielskie. Płetwy przyklejam od spodu ryby na jajko i dociskam widelcem. Całą rybę smaruję dokładnie jajkiem. Będzie błyszcząca.

  7. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół i piekę 10 minut , potem zmniejszam do 180 stopni i piekę kolejne 20 minut, a potem zmniejszam na 160 stopni i piekę kolejne 20 minut. Rybę podaję ciepłą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 grudnia 2017 O rany. Czapki z głów. Zabieram do plagiatorka. Dzięki za cuuudny przepis. Może jeszcze wcisnę w mój plan przygotowań.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 Hahaha, normalnie leżę, na łopatkach ;)
Kapitalna prezentacja, a ryba w takim cieście i z takimi dodatkami, to dla mnie NIEBO :D

Jestem pod wrażeniem i kłaniam się nisko :)
Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń