Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sałacie ze szpinakiem i ryżem

Dorsz w sałacie ze szpinakiem i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 553

Wykwintne danie, w sam raz na walentynkowy wieczór

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kroimy filety z dorsza na 4 centymetrowe kawałki. Wkładamy do zagotowanej gorącej wody wraz z sokiem z wyciśniętej cytryny (można wrzucić całą cytrynę pokrojoną w plasterki. Moczyć jakieś co najmniej 10 minut. Popieprzyć i posolić wodę i dobrze zamieszać z pokrojonymi filetami.

  2. Pokroić ananasa z puszki na małe kawałki, a następnie wrzucić na patelkę z 3 łyżeczkami miodu i wiórkami migdałowymi. Trzymać na mocnym ogniu około 5 minut aż się zarumieni i mocno mieszać. Odłożyć do miseczki.

  3. szpinak z łyżeczką śmietany (śmietana nie obligatoryjnie) oraz z posiekaną papryką i pieczarkami gotować jakieś 15 minut. Odłożyć gorące do miski i wrzucić jedno jajko. - dobrze zamieszać.

  4. Na patelce wlać kieliszek białego wytrawnego wina i wrzucić kosteczkę masła. Chwilę podgrzać, a następnie położyć na średnim ogniu dorsza zawiniętego w kostki sałatą lodową. Między czasie ugotować ryż. Dorsza w sałacie gotować około 10 minut (tak aby sałata nie zrobiła się blada i nie straciła koloru) Trzeba sprawdzać dorsza widelcem czy już jest miękki.

  5. Podać na talerzu obok siebie ryż, rybę zawiniętą w sałatę, szpinak z pieczarkami i papryką a na szpinaku rozsypać ananasa z migdałami.

  6. Smacznego! i proszę pamiętać o lampce białego wina do posiłku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń