Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w śmietanie

Dorsz w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2027 Ocena: 45641

Dodano:

Odsłon: 5788

Danie kuchni kaszubskiej. Tym razem na ruszt rzuciłem dorsza.

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 l mleka
  • świeża bazylia
  • świeży lubczyk
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza moczymy w mleku 20 min ,osączamy i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ,posypujemy pokrojoną w plastry cebulą ,dodajemy kilka listków bazylii ,lubczyku i zalewamy śmietaną. Zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń