Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sosie maderowym

Dorsz w sosie maderowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1644

Dodano:

Odsłon: 7658

Portugalczycy uwielbiaja dorsza w tym sosie, polecam wiec sprobowac bo jest naprawde dobry ! nNie podaje dokladnie skladnikow bo to zalezy ile chcemy zrobic i na ile osob

Składniki

  • dorsz filet albo kostki fileta, albo caly i obrac mieso, ile chcemy zrobic
  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • olej z oliwek
  • Sos:
  • maslo lyzka
  • maka lyzka
  • bulion pol szklanki
  • wino madera pol szklanki
  • karmel lyzka
  • 1 trufl lub jak nie mamy to 3-4 pieczarki zmiksowane
  • opcjonalnie; kilka oiwek lub pomidorow suszonych w oliwie tez zmiksowanych odrobina
  • sol, pieprz do smaku
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie talarki i smazymy kto jak lubi we frytkownicy, w piekarniu, jak kto woli orginalnie w Portugali talarki piecze sie w glebokim oleju i to w dodatku w oliwie z oliwek, na jasno zloty kolor, cebule kroimy w talarki i szklimy na patelni na oliwie dodajac posiekany czosnek, sciagamy z patelni na pozostalym oleju kadziemy rybe i w zaleznosci jak grube mamy kawalki smazymy okolo 10 - 15 minut przewracajac na druga strone, w tym czasie robimy sos,

  2. W rondelku rozpuszczamy maslo zrumieniamy na nim make wlewamy ulion, wino, karmel oraz zmiksowane grzyby i opcjonalnie dodatki oliwki badz pomidory, sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minutki doprawiamy sola i pieprzem do smaku,

  3. gotowe zlote talarki z ziemniakow wykladamy na talerz, kto piekl je w oleju moze je odsaczyc na papierze, (w portugali sie tego nie robi bo oni uwueliaja jedzenie jak cieknie z niego oliwa), na talarki wykladamy zeszklona cebule z czosnkiem, na gore kladziemy rybe wszystko polewamy sosem i podajemy gorace zaraz po przygotowaniu, odgrzewane nie smakuje juz tak dobrze, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń