Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z jabłkiem w sosie marchewkowym

Przepis dnia 2015-05-01
Dorsz z jabłkiem w sosie marchewkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24449

Dodano:

Odsłon: 2038

Propozycja na delikatne roladki z dorsza wypełnione świeżą bazylią i jabłkiem, które nadaje rybie soczystości i delikatnej słodkości. Całość otulona kremowym sosem z kawałkami marchewki.

Składniki

  • ROLADKI Z DORSZA:
  • filet z dorsza
  • listki świeżej bazylii
  • 0,5 jabłka
  • plaster masła
  • sól morska
  • pieprz biały
  • SOS MARCHEWKOWY:
  • 5 marchewek
  • 1 łyżka masła
  • cukier brzozowy
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, kroimy w małą kosteczkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tylko na tyle, aby przykryć wszystkie kawałki.

    Marchewki gotujemy al dente, a wodę dosalamy i dosładzamy do smaku cukrem brzozowym.

  2. 1/3 część ugotowanej marchewki przekładamy do naczynia, dolewamy wodę z gotowania oraz dodajemy łyżkę masła - wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy. Powstały sos ponownie dolewamy do garnka, w której znajdują się pozostałe kawałki marchewki i zagotowujemy.

  3. Filet z dorsza pozbawiamy ości i skóry, dzielimy na pół i oprószamy z obu stron solą morską oraz z jednej strony (środkiem przyszłej rolady) białym pieprzem.

  4. Na każdy kawałek układamy świeże listki bazylii oraz kawałki jabłka.

  5. Roladki zawijamy (od strony węższej części), spinamy wykałaczkami, owijamy w folię aluminiową (tzw. papiloty), na której układamy kawałek masła i gotujemy na parze około 15 do 20 minut.

    * każdą roladkę możemy dodatkowo owinąć cienkim plastrem marchewki.

  6. Gotowe roladki podajemy z sosem marchewkowym.

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń