Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z nutą kaparowo - cytrynową

Dorsz z nutą kaparowo - cytrynową

Autor: Maczanka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 58

Dodano: 13.04.2018

Odsłon: 60

Dziś o delikatnym dorszu z aromatyczną cytryną oraz kaparami. Danie, które przenosi nas nad morze Italii do małej rodzinnej trattorii, gdzie serwują dania od serca. Lubię taka prostotę, bo często najsmaczniejsze potrawy przygotowuje się z paru składników i z krótkiego przepisu. W tym słonecznym dniu zapraszam na bałtyckiego dorsza z nutą kaparowo - cytrynową.

Składniki

  • Płat świeżego dorsza
  • 1/2 szklanki mleka
  • Półtorej łyżki kaparów
  • Skórka starta z pół cytryny
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dorsza namoczyć w mleku przez 30 minut
    Jedną łyżkę kaparów pokroić (pól łyżki pozostawić w całości), czosnek przecisnąć przez praskę, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, całość przełożyć do miseczki, dodać oliwę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać

  2. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę marynaty, położyć na niej osuszonego z mleka dorsza
    Następnie posmarować górę dorsza druga połową marynaty
    Obłożyć pozostałymi kaparami w całości i kawałeczkami masła

  3. Piekarnik nastawić na 190 stopni (góra - dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut
    Podawać z plasterkiem cytryny oraz z pieczonymi ziemniaczkami, bądź ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń