Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz zapiekany w natce pietruszki

Dorsz zapiekany w natce pietruszki

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5488

Dodano: 25.04.2018

Odsłon: 286

Pyszna ryba pieczona w sosie z pietruszki ;-)

Składniki

  • 4 filety z dorsz
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej natki pietruszki), a obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. W misce mieszamy natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.

  3. Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy filety z dorsza.

  4. Resztą sosu polewamy filety. Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc).

  5. Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową. Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła.

  6. Po upieczeniu dorsza podajemy z ryżem i surówką( u mnie zielona fasolka).

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń