Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym

Przepis dnia 2015-09-25
Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 699

Dodano:

Odsłon: 13412

Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek.

Składniki

  • PULPECIKI OK. 14 SZTUK
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka grahamka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • SOS POMIDOROWY
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki ok. 400 g
  • 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze ( z gotującą się wodą) i gotować ok. 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu.

  2. Jeśli używamy pomidorów z puszki należy je wcześniej zmiksować.
    Zagotować na patelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty).
    Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń