Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe kotleciki

Drobiowe kotleciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 473

Dodano:

Odsłon: 474

delikatne kotleciki, świetne na obiad dla małych i dużych łasuchów. Pasują także do domowych hamburgerów.

Składniki

  • 2 filety drobiowe
  • Jajko
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • ok. 1/2 szklanki maki pszennej
  • płaska łyżeczka przyprawy typu warzywko
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przeciąć w poprzek na pół. Grubszą część przeciąć jeszcze na dwa cieńsze flety. Tym sposobem otrzymamy 6 niewielkich kotlecików. Jeżeli filety były z polędwiczkami to 8.
    Każdy z przygotowanych kawałków rozbić delikatnie tłuczkiem. Uwaga, mięso drobiowe zawsze rozbijamy przez folię spożywczą, dzięki temu mniej się rozpada.
    Mięso oprószyć przyprawą z dwóch stron.
    Na osobnych talerzach przygotowujemy panierki: 1 - mąkę, 2 - roztrzepane widelcem jajko, 3 - bułka tarta.
    Przygotowane kotleciki kolejno panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Podaję na obiad z ziemniaczkami i surówką. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń