Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe kotleciki mielone z pieczarkowym farszem

Drobiowe kotleciki mielone z pieczarkowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 502

Dodano:

Odsłon: 8328

Pieczarki i mięso to niezastąpiony duet, który można wykorzystywać na wiele sposobów i wciąż się nie nudzi. Tym razem farsz pieczarkowy zamknięty w drobiowym kotleciku z mięsa mielonego.

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa drobiowego
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • przyprawa do kurczaka/przyprawa do grilla
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz odrobiną pieprzu.

  2. Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka użyjemy i od samej bułki tartej).

  3. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki. Spłaszczamy je a na środek nakładamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu i zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń