Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe paluchy w sosie pieczarkowym

Drobiowe paluchy w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3994

Dodano:

Odsłon: 1049

Smaczne, dietetyczne i szybkie w wykonaniu paluchy z mielonego udźca indyka z sosem pieczarkowym, w towarzystwie pierożków sacchettini nadziewanych ricottą i kremem pieczarkowo-truflowym:) Po prostu niebo w gębie:)

Składniki

  • Na paluchy: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • pieprz do smaku
  • Na sos: 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • Ponadto: 1 opakowanie pierożków sacchettini
  • ulubiony bukiet warzyw
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do zmielonego mięsa dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę oraz przyprawy i wyrabiamy na masę. Formujemy podłużne paluchy i gotujemy na parze około 30 minut.

  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy około 5 minut. Dodajemy masło i po chwili pieczarki, obsypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy około 10-15 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.
    Następnie dolewamy bulion, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzewamy.

  3. Ugotowane na parze paluchy podajemy z ugotowanymi pierożkami, oblane sosem, w towarzystwie ulubionych warzyw.
    Paluchy można podać również z innymi dodatkami, jednak wraz z sacchettini tworzą niepowtarzalny smak.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 01 maja 2014 Masz fajne przepisy. Aromatyczne i ciekawe. To również zabieram ze sobą.:-))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń