Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe szaszłyki z warzywami dla osób na diecie i nie tylko

Drobiowe szaszłyki z warzywami dla osób na diecie i nie tylko

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1834

Dodano:

Odsłon: 4219

Dziś przepis na szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować zarówno we własnej kuchni jak i w plenerze, zwłaszcza że sezon grillowy już w pełni i za oknem świeci pięknie słoneczko. Moją propozycją na weekendowe spotkania przy grillu są szaszłyki z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulką. Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość wykonania.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól morska
  • długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk. Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem m
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski jak kto woli. Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.

  2. Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką, pieczarkami i cebulą na patyki. Grillujemy przez ok.15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń