Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowy bogracz

Drobiowy bogracz

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 3595

Dodano:

Odsłon: 3237

Moja propozycja nieco odbiega od klasycznego przepisu. Ma za to jedną dużą zaletę - znacznie szybciej przygotowałam tą węgierską potrawę, gdyż zamiast mięsa wołowego wykorzystałam drób. Danie jest przyjemnie pikantne. Polecam.

Składniki

  • 2 filety drobiowe
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 bulwy selera
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki (mogą być różne kolory)
  • 5-6 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka ostra i słodka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety umyć i pokroić w paseczki. Wymieszać z przyprawami. Smażyć na patelni pod przykryciem raczej bez tłuszczu. Wystarczy sok, który puści mięso.
    Do garnka wlać kilka łyżek oliwy. Podsmażyć pokrojone cebule, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i pokrojone pieczarki. Seler, marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Starte warzywa wrzucić do garnka. Dolać wody. Dodać przyprawy, pokrojone papryki i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Potem dodać usmażone mięso. A pod koniec duszenia (wystarczy jakieś 30 minut) dodać zielony groszek. Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
    Można podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń