Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowy Kebab z Piekarnika.

Drobiowy Kebab z Piekarnika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2462

Dodano:

Odsłon: 541

Tym razem propozycja na obiad,chodził za mną już dłuższy czas ten kebab, w końcu zrobiłam,powiem Wam,że fajna opcja,coś innego,można podać z ulubionymi dodatkami,u mnie akurat swojskie frytki z piekarnika i sos tzatzyki.

Składniki

  • ok.1 kg piersi z kurczaka
  • 1 duży ziemniak
  • przyprawa do gyrosa
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 patyczki do szaszłyków
  • Dodatkowo:
  • folia aluminiowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi myjemy,osuszamy,każdy kawałek przecinamy wzdłuż na dwa płaty,następnie w poprzek na pół,tak przygotowane mięso wrzucamy do miski wlewamy olej,wsypujemy przyprawę do gyrosa wg uznania,ja zawsze sypie na oko ;-)dokładnie mieszamy ręką,przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki,można przyprawić mięso w ten sam dzień z rana,też będzie dobre.
    Dużego ziemniaka myjemy,osuszamy,ścinamy spód tak ok 1 cm,żeby sam stał na blaszce,zawijamy go w folię aluminiową,żeby się nie spalił i wbijamy na środku patyki od szaszłyków na kształt trójkąta.

  2. Mięso nabijamy na patyczki,za każdym razem dociskając kawałek mięsa nakładanego.

  3. Pieczemy ok.1 godz.w piekarniku nagrzanym do 180 C.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,u mnie swojskie frytki z piekarnika oraz sos tzatzyki.
    Ziemniaka można zastąpić kapustą,i taka moja rada podczas pieczenia dobrze jest włożyć na dno piekarnika miskę z zimną wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń