Do góry

Śniadania Przepis na:

Drobiowy pasztet

Drobiowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2892

Dodano:

Odsłon: 13248

Dziś zapraszam na delikatny, wilgotny, drobiowy pasztet który rozpływa się w ustach. Z pomidorem, kiszonym lub małosolnym ogórkiem w sam raz! Smak można urozmaicić żurawiną lub grzybkami, lecz mi najbardziej smakuje klasyczny :-) przepis zaczerpnięty z bloga zmajeczkawkuchni.

Składniki

  • 1,2 kg udek z kurczaka
  • 30 dag wątróbki z kurczaka
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 czerstwa bułka
  • sól,pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut..

  2. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.

  3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń