Do góry

Przekąski Przepis na:

Drobiowy pasztet w cieście

Drobiowy pasztet w cieście

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 546

Dodano: 22.03.2018

Odsłon: 1225

Delikatny pasztet drobiowy w cieście. Elegancka przystawka na wielkanocnym stole.

Składniki

  • CIASTO
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 5 żółtek wymieszanych z 125 ml zimnej wody
  • NADZIENIE
  • 1,2 kg udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry)
  • 100 g słoniny drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 ml słodkiego wina (albo 50 ml brandy)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 małe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki sproszkowanych grzybów suszonych ( najlepiej borowiki)
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g kurzej wątróbki
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie


  1. Pierwszego dnia:
    Przygotować ciasto- mąkę wysypać na stolnicę,dodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę.
    Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto.
    Przełożyć do lodówki.
    Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem).
    Zmielić mięso i słoninę w maszynce z grubym sitkiem. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, jajka i żółtka, sól, pieprz i miód - wymieszać.
    Piersi kurczaka pokroić w paski.
    Na patelni rozgrzać 1/4 masła i zeszklić cebulę - przełożyć na talerz.
    Dodać kolejne 1/4 masła i obsmażyć na nim mięso na rumiano ( przez ok minutę z każdej strony).
    Przełożyć na talerz i posypać grzybami.
    Na patelni rozgrzać kolejne 1/4 masła i obsmażyć wątróbkę ( krótko ok 20 sec z każdej strony). Przełożyć na talerz i doprawić solą i pieprzem.

  3. Formę do pasztetów nasmarować resztą masła.
    Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasta na prostokąt o wielkości formy ( tak żeby z jednej strony był naddatek do zawinięcia ciasta na wierzchu) i umieścić w formie dociskając do brzegów.
    Ciasto wyłożyć cebulą - rozsmarować ją na bokach i na spodzie a następnie w ten sam sposób rozsmarować nadzienie mięsne tak żeby powstała ok 2 cm warstwa.
    NA nadzieniu rozłożyć połowę wątróbki i połowę kurczaka, przykryć kolejną warstwą nadzienia, na to pozostałą wątróbkę i kurczaka i na wierzch pozostałe nadzienie.
    Przykryć wierzch wystającym ciastem i skleić brzegi.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 20 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut.
    20 minut przed końcem zdjąć folię.
    Przestudzić przed wyjęciem z formy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony np. z żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 22 marca Fajny, uwielbiam takie mięsko zapiekane w ciastach.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 marca No nic nie powiem hihi, szczena mi opadła, a taki pasztet, to biorę już dziś, zanim ktoś mnie uprzedzi xD

Świetne jedzonko i trochę szkoda, że foty nie da się zjeść :D
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń