Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma bardzo polski smak, jest idealnym wiosennym akceten do deserów czy dań wytrawnych. Tak w ogóle…co za dziwna roślina… Zaczynajmy!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 585
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 197
Polecam.
Odsłon: 929
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 258
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 585
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 197
Polecam.
Odsłon: 929
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 258
Składniki
1. Oczyść wątróbkę i namocz w mleku. Podsmaż cebulę na oleju kokosowym i łyżce masła, następnie dodaj wątróbkę, ale uważaj aby nie przesmażyć jej. Odstaw i ostudź składniki. Na patelnię wlej burbon i podpal do wypalenia alkoholu – mały show, ale uwaga na włosy:) Resztki wlej do odpoczywającej wątróbki.
2. Zblenduj wszystko na gładką masę i odłóż do naczynia, ja użyłem słoika.
3. Galaretka: do rondla wrzuć rabambar, wodę, cukier – poczekaj aż zmięknie i dodaj rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody agar agar i zagotuj. Agar jest genialnym rozwiązaniem i zamiennikiem żelatyny, nie dość, że wegetariański odpowiednik, to gęstnieje kiedy jes jeszcze ciepłym płynem!
4. Zalej pasztet i odstaw do ostygnięcia i ochłodzenia w lodówce. Serwój z pieczywem lub w wersji ‚zdrowszej’-jeśli potrawa z pasztetu może taka być:) z surowymi warzywami. Z palaca też dobrze smakuje ;)