Do góry

Przekąski Przepis na:

Drobiowy pasztet z pomarańczą

Drobiowy pasztet z pomarańczą

Autor: Kudlata_ak

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 486

Dodano: 10.12.2014

Odsłon: 633

Idealna przystawka na przyjęcia, idealnie pasuje do świeżej bagietki.

Składniki

  • 10 sztuk wątróbki drobiowej
  • 2 szalotki
  • masło
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • szkocka whisky
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka cukru
  • żelatyna
  • plasterek pomarańczy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na górę pasztetu, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia.

  2. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek (żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu), mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń