Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa gwiazda z jeżynami

Drożdżowa gwiazda z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 96

Drożdżowy wypiek w formie gwiazdy. Można upiec na Boże narodzenie, ale i nie tylko. Gwiazda z nadzieniem serowym z sezonowymi owocami jakimi są jeżyny.

Składniki

  • Składniki na dwie gwiazdy:
  • Rozczyn:
  • - 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka mąki tortowej
  • - 5 dag świeżych drożdży
  • Ciasto:
  • - 2 jajka
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 4 łyżki oleju
  • - 3 szklanki mąki tortowej
  • Nadzienie:
  • - 25 dag białego sera
  • - 1 jajko
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 1 budyń waniliowy
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 szklanka jeżyn
  • Dodatkowo:
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

  2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

  3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.

  4. Formowanie: Ciasto dzielimy na 6 równych części (3 części do jednej gwiazdy). Pierwszą część wałkujemy na koło o średnicy 25 cm. Koło przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta dajemy obręcz o średnicy 9 cm. Do obręczy nakładamy porcję nadzienia. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Wałkujemy drugą część, przykładamy do tej pierwszej z nadzieniem. Ponownie dajemy obręcz i porcję nadzienia. Wałkujemy ostatnią część i przykładamy do ciasta z nadzieniem. Na środek dajemy obręcz o średnicy 7 cm. Za pomocą noża ciasto kroimy na 4 równe części. Te części kroimy na pół. Przekrojone części na pół jeszcze raz kroimy na pół. Każdą część zakręcamy i zlepiamy z drugą również zakręconą tak żeby powstały ramiona gwiazdy. Ramion powinno wyjść osiem. Wierzch gwiazdy smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Tak samo robimy drugą gwiazdę.

  5. Pieczenie: Gwiazdy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń