Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa gwiazda z serem

Drożdżowa gwiazda z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 831

Dodano:

Odsłon: 453

Chodziła za mną od jakiegoś czasu drożdżówka... A w związku z tym, że jak się czegoś bardzo chce, to można, to zrobiłam sobie drożdżówkę z serem, czyli taką, jaką lubię najbardziej :-) Troszkę zagniatania, troszkę wyrastania, no i jest! Idealna do kawy czy herbaty, chociaż ja uwielbiam ją ze szklanką mleka. A jakie drożdżówki Ty lubisz najbardziej?

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego i ciepłego masła
  • 40 g drożdży
  • Dodatkowo:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko (białko zostaje do posmarowania ciasta)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (można pominąć)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek i wkruszamy w niego drożdże.
    Całość zalewamy ciepłym mlekiem, zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Drożdże przykrywamy mąką, a miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie dodajemy 2 roztrzepane jajka i ciepłe masło. Zagniatamy elastyczne ciasto - można ręcznie lub mikserem. Gdyby ciasto po 5-10 minutach nadal lepiło się do rąk, możemy dodać łyżkę mąki i zagnieść raz jeszcze.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
    Masa serowa: twaróg mieszamy z żółtkiem (biało zostaje do posmarowania ciasta), cukrami, skórką pomarańczową i ekstraktem (opcjonalnie).
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę i dzielimy na 4 równe porcje.
    Każdą z porcji wałkujemy na koło o średnicy dużego talerza (można od talerza wyciąć koło na cieście - ja tak robiłam :) ).

  2. Pierwsze koło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 masy serowej. Przykrywamy drugim kołem i smarujemy połową pozostałej masy serowej. Przykrywamy trzecim kołem i smarujemy pozostałą masą. Przykrywamy czwartym kołem i odmierzamy jego środek np. szklanką.
    Ciasto kroimy na 16 części, nie docinamy jednak go do samego środka (środek zostawiamy bez nacinania). Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, czyli jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu (zdecydowanie ułatwi Wam pracę poniższy filmik :) ).
    Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
    Ciasto przed włożeniem do piekarnik smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy przez 25 minut.
    Po ostudzeniu wierzch mogła polukrować lub posypać cukrem pudrem.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=ozdQz2RFmm4

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń