Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa gwiazdka makowa

Drożdżowa gwiazdka makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 1069

:)

Składniki

  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 30 g margaryny
  • masa makowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić i ostudzić.

    Pozostałe składniki oprócz masy makowej wkładamy do miski.
    Wyrabiamy, a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę .
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części.

    Wałkujemy na okrągłe placki tak by średnice miały taką samą jak tortownica czyli 26 cm.

    Smarujemy trzy placki masą makową,nakładamy je na siebie.
    Czwartą częścią przykrywamy je lekko dociskając.

    Nacinamy placki na 16 części.

  2. Wywijamy po 2 kawałki od wewnątrz do zewnątrz.

  3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panka 27 grudnia 2013 Nie rozumiem o co chodzi z tym kremem czekoladowym. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń