Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa strucla makowa

Drożdżowa strucla makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1818

Dodano:

Odsłon: 515

Makowiec jest nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto z dużą ilością maku i bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 60 g masła
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto drożdżowe

    Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

  2. Masa makowa

    Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
    Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.


  4. – rolady makowe można upiec również w foremce keksowej
    – do masy makowej można użyć dowolnego aromatu. Ja nie dodaję, gdyż kojarzy mi się ze sklepowymi makowcami
    – wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową
    – makowiec w czasie pieczenia lubi pęknąć gdzieś po boku. To normalne, więc zupełnie się tym nie przejmujcie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń