Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe baranki do koszyczka

Drożdżowe baranki do koszyczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 9085

Dodano:

Odsłon: 568

Małe drożdżowe cudeńka idealne do koszyczka.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,25 dag drożdży
  • 90 ml mleka
  • 1/8 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 g miękkiej margaryny
  • Ponadto:
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • biała masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracji
  • kolorowe pisaki z masą cukrową
  • kilka rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy. Do jednej szklanki mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie dodajemy do niego dwie szklanki mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie dodajemy do niego ostatnią szklankę mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ścianek naczynia. Wrobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką.

  3. Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta odkładamy, a drugą wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm.

  4. Z ciasta za pomocą foremki wycinamy baranki. Ja nie miałam foremki do baranków więc użyłam foremki do zajączków i odwracałam każdego zajączka formując kształt baranka, tak jak na zdjęciach poniżej.

  5. Z wyciętego zajączka formujemy baranka, aby wyglądał tak jak na zdjęciu

  6. Gotowe baranki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Z rodzynek robimy oczy barankom i smarujemy każdego baranka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

  7. Baranki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 10-15 minut. Upieczone baranki powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor. Baranki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

  8. Ostygnięte baranki dekorujemy: z białej masy robimy runo baranka za pomocą końcówki gwiazdki. Czerwonym pisakiem robimy pyszczek i pasek w okół szyi. A zielonym pisakiem zieloną falę na dole baranka. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń