Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Drożdżowe bułeczki"

Składniki

  • 10 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennnej
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko
  • sól
  • do posypania: słonecznik
  • sezam
  • siemię
  • jajko do smarowania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody, odstaw na 5 minut. Ziemniaki zmiel. Dodaj obie mąki, szczyptę soli, zaczyn, cukier, wbij jajko i wyrób ciasto.

  2. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagnieć. Uformuj bułeczki. Posmaruj jajkiem, posyp ziarnami. Odstaw do wyrośnięcia.

  3. Na dole piekarnika ustaw blaszkę z gorącą wodą. Nad nią blaszkę z bułkami. Piecz 20 min w temp. 200°C.

  4. Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń