Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 2732

Szybkie drożdżowe bułeczki. Nie trzeba czekać aż rozczyn wyrośnie. Można takie bułeczki zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • - 2,5 dag świeżych drożdży
  • - 2 łyżki śmietany 18 %
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 1 szklanka cukru pudru
  • - 2,5 szklanki mąki tortowej
  • - 20 dag margaryny tortowej
  • - 2 jajka
  • budyń:
  • - 2 budynie waniliowe
  • - 2 szklanki mleka
  • - 2 łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • - 3 małe jabłka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
    3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

    Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
    4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń