Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 84

Dodano: 17.05.2018

Odsłon: 145

Drożdżowe bułeczki cynamonowe to bardzo smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się na weekendowe wyjazdy, wystarczy zapakować, a później zjeść. A najważniejsze, wiemy co jemy.

Składniki

  • Ciasto:
  • -3 jajka
  • -3/4 kg mąki
  • -0,5 kostki drożdży
  • -0,5 szklanki cukru
  • -cukier waniliowy
  • -szczypta soli
  • -0,5 kostki margaryny
  • -1 szklanka mleka
  • Nadzienie:
  • -1 łyżka cynamonu
  • -0,75 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -1 łyżka masła
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.

  2. Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).

  3. Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.

  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.

  5. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.

  6. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.

  7. Cynamon, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce.

  8. Rozpuszczamy masło.

  9. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.

  10. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.

  11. Połowę nadzienia wykładamy na ciasto.

  12. Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.

  13. Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).

  14. Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.

  15. Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 10-14.

  16. Kiedy drożdżówki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.

  17. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.

  18. PS Z tej porcji wychodzą 32 drożdżówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń