Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe bułeczki z bakaliami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 150
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 181
Smak wiosny!
Odsłon: 647
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 150
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 181
Smak wiosny!
Odsłon: 647
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj połowę cukru, mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Morele pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pistacje posiekaj. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, maślankę, masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Posmaruj dżemem, posyp bakaliami i zwiń, formując roladę. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką naciśnij wzdłuż środka każdego kawałka (dzięki temu boki ciasta uniosą się do góry).
Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch każdej drożdżówki posmaruj żółtkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Rada: Bakalie przechowuj w szczelnie zam kniętych pojemnikach, w suchym miejscu, by nie dostała się do nich wilgoć i nie spleśniały.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie