Do góry

Śniadania Przepis na:

drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem

drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4269

Dodano:

Odsłon: 12535

smaczne, malutke buleczki nadziewane dzemem i budyniem. Przepis na drozdzowe ciasto jest niezawodny- ciasto ma neutralny smak, nadaje sie zarowno do slonych, jak i slodkich wypiekow- i zawsze sie udaje! :)

Składniki

  • CIASTO: maka, 0,5 kg
  • drozdze, 25g
  • mleko, 250 ml
  • cukier, lyzeczka
  • sol, szczypta
  • olej, 100 ml
  • zoltko, 1
  • nadzienie: mleko, 400 ml
  • budyn waniliowy z cukrem, 1 torebka
  • dzem wisniowy, kilka lyzek
  • jajko, 1 szt
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Do cieplego (ale nie goracego!) mleka wkladamy drozdze, wsypujemy cukier i dokladnie mieszamy, tak, by nie bylo grudek. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy rozczyn do wyrosniecia. Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sol i zoltko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypujac pozostala maka. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.

  2. NADZIENIE: Z 400 ml mleka odlewamy 150 ml, pozostale mleko wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzec, wlewamy rozrobiony budyn, gotujemy ciagle mieszajac ok minuty- dwoch. Odstawiamy go do wystudzenia.

  3. Wyrosniete ciasto rozwalkowywujemy na grubosc ok 1,5 cm. Szklanka wycinamy krazki, ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego krazka robimy wglebienie (np. dolna czescia kieliszka od wodki). Dno wglebienia smarujemy dzemem, na to wykladamy po lyzeczce- poltorej budyniu. Boki buleczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok 30 min (az sie zezloca) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy sciereczka i zostawiamy do wystygniecia.

  4. CIASTO: Do cieplego (ale nie goracego!) mleka wkladamy drozdze, wsypujemy cukier i dokladnie mieszamy, tak, by nie bylo grudek. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy rozczyn do wyrosniecia. Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sol i zoltko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypujac pozostala maka. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.

  5. NADZIENIE: Z 400 ml mleka odlewamy 150 ml, pozostale mleko wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzec, wlewamy rozrobiony budyn, gotujemy ciagle mieszajac ok minuty- dwoch. Odstawiamy go do wystudzenia.

  6. Wyrosniete ciasto rozwalkowywujemy na grubosc ok 1,5 cm. Szklanka wycinamy krazki, ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego krazka robimy wglebienie (np. dolna czescia kieliszka od wodki). Dno wglebienia smarujemy dzemem, na to wykladamy po lyzeczce- poltorej budyniu. Boki buleczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok 30 min (az sie zezloca) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy sciereczka i zostawiamy do wystygniecia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ombu_sa 20 lutego 2013 Smaki dzieciństwa - ale mi ślinka leci. Dodaje oczywiście i pewnie w weekend zrobię.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 08 lutego 2013 Litości nie macie wstawiając takie drożdżówki jak malowane. Ale bym zjadła :-))) Super złociste, fajny przepis ekstra:-))Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 08 lutego 2013 Wypróbuję Twój przepis na ciasto drożdżowe,a Twoje bułeczki wyglądają ślicznie:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 08 lutego 2013 Anetko, proponuję wymianę, ja Ci dam jedna moją drożdżówkę, a Ty mi swoją :), pyszne, kocham drożdżówki !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń