Do góry

Śniadania Przepis na:

drożdżowe bułeczki z serem

drożdżowe bułeczki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 499

Pyszne, miękkie, obłędnie pachnące bułeczki z białym serem. W sam raz na drugie śniadanie lub do kawki. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2,5-3 dag drożdży (lub paczka suszonych 8g)
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 0,5 szklanki cukru (można mniej, można więcej jak kto lubi)
  • szczypta soli
  • zapach lub cukier waniliowy
  • 1 jajko (lub samo żółtko a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • Masa serowa:
  • kostka białego sera najlepiej tłusty lub półtłusty
  • jajko, cukier, cukier waniliowy, rodzynki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrobnić i wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielka ilością ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić aż wyrośnie.

  2. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (zazwyczaj 1,5h)
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i krótko wyrobić.
    Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt i posmarować połową sera na środku.

  3. Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).

  4. Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie.



    Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń