Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami

Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 866

Dodano:

Odsłon: 6423

Cudowne bułeczki z śmietankowym twarożkiem i jagodami. Nie wysychają dzięki serkowi. Cudownie pyszne !!!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać, cukier utrzeć z drożdżami, dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić (aż zacznie się pienić).

  2. Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży, sól. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodawać masło. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką.

  3. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości około 1,5h. W tym czasie serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.

  4. Po tym ciasto wyjąć i wyrobić jeszcze chwilkę. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 grudnia 2011 Wygląda przepysznie,dodaje do ulubionych,zrobię niespodziankę dla rodziny,dzięki -przepis super,pozdrawiam.Stawiam 6-stkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madison 13 sierpnia 2011 Powaliło mnie te 29 dkg jagód..:))) Ale wyszły pyszne ! Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 26 lipca 2011 Pięknie wyglądają!!!Już zabieram się do roboty,napewno będą pyszne!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 25 lipca 2011 Nigdy nie robiłam takich drożdżówek, ale Twoje wyglądają nieziemsko. Przepis można też "przerobić" na ciasto, na początek będzie łatwiej ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń