Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ciasto z migdałami"
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 96
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 157
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 330
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 47
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 60
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 96
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 157
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 330
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 47
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 60
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki.
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Masło lub margarynę rozpuść, przestudź. W misce roztrzep jajka, wlej stopiony tłuszcz, wyrośnięty zaczyn i przesianą mąkę. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie gładkie, błyszczące i zacznie odstawać od ręki. Uformuj je w kulę, zawiń w lnianą ściereczkę i włóż do zimnej wody.
W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu, przestudź go mieszając.
Po wypłynięciu ciasta (ok. 15 min) wyjmij je na stolnicę podsypaną mąką, wsyp cukier i jeszcze raz zagnieć.
Ciasto wyłóż do natłuszczonej blachy, delikatnie rozsmaruj na nim budyń, rozłóż śliwki skórką do dołu. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Odstaw, żeby jeszcze trochę podrosło.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 40 minut.
ok. 75 minut • Porcja ok. 250 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie