Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1546

Dodano:

Odsłon: 2704

Pyszne drożdżowe ciasto. Znak zbliżającej się wielkimi krokami jesieni. Długo pozostaje świeże;)

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • opakowanie drożdży instant
  • około 0,5 kg owoców
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże instant wymieszać z przesianą mąką.

  2. Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy.

  3. ieszać z przesianą mąką. Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać.

  4. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać.

  5. Na sam koniec wybić jaja.

  6. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  7. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  8. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  9. Powkładać owoce i pozostawić do wyrośnięcia.

  10. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 40 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-ciasto-ze-sliwkami.html

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elizabetta 14 września 2015 no to wygląda niesamowicie, czuje że na weekend to zrbię :) tylko bez cukru, bo mi nie wolno, ale to stewie dodam. To zdrowiej, ja to natusweet używam i dobrze mi z tym :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń