Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe cynamonki

Drożdżowe cynamonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 3608

Słodki zapach cynamonu z cukrem i masła......mmmmmm......

Składniki

  • 1 kost. masła
  • 1 op. cynamonu
  • 5 łyż.cukru
  • Lukier - cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto - drożdżowe podstawowe- dlatego nie będę powielać przepisu. Nie dodajemy tylko skórki pomarańczowej. Kruszonka- wedle Waszego uznania :)

    Rozpuszczamy masło. W miseczce mieszamy cukier i cynamon. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na pół, podsypujemy blat mąką i wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. pół cm. Pędzelkiem smarujemy obficie masłem i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Zwijamy, jak na roladę, kroimy ostrym nożem 2-3cm. paski. I teraz mamy dwie opcje układania na blaszce ( wyłożonej papierem oczywiście ) - tak jak na zdjęciu i po upieczeniu odrywamy sobie lub układamy z odstępami.
    Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo.
    Resztą masła smarujemy wierzch bułeczek i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 170st.C. Bułki pieczemy ok. 15- 20min. A tak, jak na zdjęciu- ok. 35- 45 min.

    Gorące polewamy lukrem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń