Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe grzybki:)

Drożdżowe grzybki:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8265

Dodano:

Odsłon: 25021

Oprócz grzybów leśnych są grzybki na słodko np. z ciasta kruchego które bardzo lubię lub takie jak te z cynamonowymi jabłkami i suszonymi daktylami.

Składniki

  • ciasto drożdżowe:25 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g margaryny (lub masła) roztopionej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • dodatkowo: 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka suszonych daktyli
  • kawałek czekolady, roztopione masło lub margaryna
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn.
    Jak nam podrośnie dodajemy żółtka, roztopioną margarynę, cukry oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, czasem wychodzi rzadkie wtedy podsypujemy mąkę, odstawiamy by wyrosło.

  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, daktyle kroimy na połówki to będą nasze trzonki.
    Jak podrośnie nam ciasto, rwiemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) rozpłaszczamy. Na środek wkładamy małą łyżeczkę jabłek , sklejamy w zgrabną bułeczkę i układamy na przykład w silikonowych foremkach, posmarowanych roztopionym masłem(margaryną).

  3. Połówki naszych daktyli obklejamy ciastem i wciskamy w środek naszej bułeczki.
    Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach.
    Gdy ładnie się upieką rozpuszczamy kawałek czekolady, (w miseczce ustawionej nad parą ) i smarujemy kapelusze.

  5. Na koniec pozostaje nam delektowanie się pysznymi grzybkami.
    Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 małych grzybków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

TEDESKA 14 listopada 2013 jeszcze jedno końcówki nóżek osypywałam makiem , wygladały jakby prosto z lasu ... Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

TEDESKA 14 listopada 2013 WITAM..... cóż takie grzybki dla mnie już historią.. kiedyś piekłam je regularnie na Wielkanoc jakieś.....20 lat temu i masę robiłam budyniową i orzechową no i kapelusze nie były takie hehe kwadratowe jak tu... nic nowego pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 listopada 2013 smakowicie wygladają te Twoje grzybki i nie są chyba aż tak pracochłonne jak te z kruchego ciasta. super pomysł :-) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2013 Ale pomysłowe grzybki i jeszcze z nadzieniem jabłkowym pycha Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń