Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe kocie oczka

Drożdżowe kocie oczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 2842

Ciasteczka to idealna propozycja na każdy weekend ;) Znikają w mgnieniu oka, no bo kto nie skusi się na takie małe słodkości. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli). ;)

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 20 g drożdży
  • 1 żółtko
  • 200 g margaryna/masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 łyżka cukru
  • Masa:
  • 350 g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli
  • Dodatkowo: cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy.

  4. Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy.

  5. Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i sklejamy. Na koniec obsypujemy odrobiną cukru pudru.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 kwietnia Ciacha jak zwykle pyszne, a i literatura zacna :D
"Widma ..." super się czyta :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń