Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i smaczne ciasteczka.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mąką, mlekiem, jajkiem i solą. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x 60cm. Na połowie ciasta rozsmarować masło (musimy pamiętać aby masło podzielić na trzy części) i przykryć drugą połową.
Następnie rozwałkować na taki sam prostokąt, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy i koniecznie za każdym razem odstawiać na 15 minut.
Na koniec rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, kroić w paski i formować ślimaczki.
Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, posmarować ślimaczki rozbełtanym jajkiem i piec około 20 minut. Upieczone ślimaczki ozdobić dowolnie lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy je przechowywać w szczelnych workach foliowych na dłużej w zamrażarce. Z takiego rodzaju ciasta możemy piec rogaliki, strucle lub jabłeczniki.