Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe mini calzone

Drożdżowe mini calzone

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 479

Dodano: 21.12.2010

Odsłon: 12738

Smak pizzy, szybko się robi, a ich chrupanie wciąga jak jedzenie paluszków.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe rozgniatamy z margaryną. Zostawiamy na krótką chwilę, w tym czasie przygotowujemy rozczyn drożdżowy i pozwalamy lekko wyrosnąć. Dodajemy rozczyn, mąkę, jajko, sól i formujemy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o bokach ok. 7-8 cm.

  2. Kwadraty smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy pokrojone warzywa, grzyby i szynkę. Posypujemy przyprawami i kładziemy ser. Zwijamy pierożki. Na wierzchu smarujemy białkiem.

  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 22 stycznia 2012 ogólnie smak bardzo dobry ale ... nie wyrosły mi tak jak na zdjęciu, surowe ciasto jest bardzo rzadkie, nie mam mowy o rozwałkowaniu, wiec dodałam co najmniej szklankę mąki więcej, a i tak rozrywało sie w czasie wałkowania i nadziewania farszem. było tak miękkie, że słabo sie sklejało i ser wypływał na blachę. na pewno wrócę do tego pomysłu ale na pewno z innym ciastem. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 26 kwietnia 2011 Chociaż nie wyrosły mi tak ładnie i to i tak były smaczne. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 04 stycznia 2011 Na taka ilość mąki dodaję 3 duże, czubate łyżki cukru i dodatkowo jeden cukier waniliowy (może być mały). Oczywiście sól zostaje, ale dodajemy tylko szczyptę, a nie całą łyżeczkę. Ja swoje pączki robię z nutellą, albo z dżemikiem. Po usmażeniu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze. Robi się wtedy taka fajna skorupka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 04 stycznia 2011 Hanix1984, a ile cukru dodajesz do tych pączków? W Holandii jadałam takie pączki trochę inne od naszych, z czekoladą, same lub z rodzynkami. Nie wiem jak się nazywają i jak się je robi, ale były bajkowe, wiem tylko tyle, że ponoć do ciasta dodawało się właśnie ziemniaki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 03 stycznia 2011 Cieszę się bardzo :) Ja z tego przepisu robię również pączki na Tłusty Czwartek. Tylko oczywiście dodaje cukier do ciasta, nadzienie inne i smażymy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewelaine 01 stycznia 2011 Wyszły wspaniałe :-) Naprawdę super przepis, a goście na Sylwestrze byli zachwyceni :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 28 grudnia 2010 Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do ziemniaków. Z tym, że ja poczekałam ok 5 minut żeby lekko przestygły. Inaczej jakbym miała włożyć tam rękę żeby ugnieść ciasto to by się źle skończyło :) W ciągu tych 5 minut wyrastał mi też rozczyn. Ciasto ma lekko gąbczastą konsystencji i jest lekko lepkie. Ja wycinałam kwadraty, składałam na pół i przygniatałam boki widelcem. Wystarczyło żeby się nie rozpadły. Z tej ilości ciasta mi wyszło ok 30 sztuk, ale to zależy tylko od tego jak duże kwadraty wytniesz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 27 grudnia 2010 Mam jeszcze kilka pytań:
1- Napisałaś: "...Dodajemy rozczyn, mąkę, jajko...." Do czego dodajemy? Do ziemniaków ?
2- Na jak długo zostawiasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia?
3- W jaki sposób zawijasz pierożki, by wyglądały tak, jak na zdjęciu?
4- Ile sztuk pierożków wychodzi z takiej ilości składników?
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 22 grudnia 2010 Ja robię rozczyn dokładnie tak jak napisałaś. Czasami jak nie chce mi się grzać mleka to dodaję ciepłej wody. Ja dałam pół paczki świeżych drożdży. Sorki nie uściśliłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qchareczka 22 grudnia 2010 ile to jest pól paczki drożdzy, to znaczy jak przeliczyć na świeze?? pozdrawiam ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń