Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe paluszki

Drożdżowe paluszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Drożdżowe paluszki"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki śmietany
  • pół kostki margaryny
  • 1/4 kostki smalcu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka kminku. Ponadto: jajko do smarowania
  • 10 dag żółtego ostrego sera
  • kminek do posypania paluszków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Mąkę przesiej, potem posiekaj z margaryną oraz smalcem. Wbij jajka, dodaj cukier, sól, kminek. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.

  2. Z ciasta oderwij kawałek i uformuj trzy cienkie wałeczki. Spleć je w warkocz. Jajko roztrzep, ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajkiem posmaruj paluszki. Wierzch posyp startym żółtym serem oraz kminkiem.

  3. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut, aby wyrosły. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 10-15 min w temp. 200°C.

  4. Przepis przysłała Maria Dopart z Maćkówki

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń