Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe placki ziemniaczane

Drożdżowe placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Drożdżowe placki ziemniaczane"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • małe pomidory i garść orzeszków ziemnych, piniowych, pestek dyni lub słonecznika do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte, obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy przez ściereczkę lub na plastikowym sitku do garnka.

  2. Gdy sok się ustoi, wodę odlewamy, skrobię mieszamy z ziemniakami, dodajemy obydwie mąki, trzy żółtka i drożdże roztarte w mleku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  3. Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy z pianą ubitą z trzech białek. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami, orzeszkami, pestkami dyni itp.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 206 kcal, Białko 2,1 g, Tłuszcz 18 g, Węglowodany 13 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń