Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe precle z kawałkami czekolady

Drożdżowe precle z kawałkami czekolady

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2171

Dodano: 08.03.2018

Odsłon: 3514

Przepis zaczerpnięty z pięknie wydanej książki Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na Talerzu. Przepięknie ilustrowana książka wygrana w konkursie Smaker.pl dołączyła do mojej kolekcji jakiś czas temu. Zamiast skórki pomarańczowej ja wybrałam cytrynową

Składniki

  • 1/3 szkl. mleka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka od szczęśliwych kurek
  • 115g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka drobno pokrojonej czekolady
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W małym naczyniu wlewamy mleko, wsypujemy drożdże i mieszamy aż całkiem się rozpuszczą ( trwa to dłuższą chwilę ).
    do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy lekko ubite 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Miksujemy na niskiej prędkości, aż ciasto stanie się w miarę zwarte.
    Zwiększamy obroty na średnie i mieszamy 10 min. W tym czasie rozpuszczamy masło.
    Gdy przestygnie wlewamy do ciasta w trzech partiach cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy czekoladę.
    Gdy wszystkie składniki się połączą wyrabiamy ciasto na niskiej prędkości przez 5 min. ( ja wyrabiałam ręcznie ).
    Przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C.
    Gdy piekarnik się nagrzewa bierzemy ciasto i dzielimy na osiem kawałków.
    Z każdego formujemy 40 cm wałek o grubości ok. 1 cm.
    Układamy wałek ciasta w kółko. Około 5 cm od obu końców zawijamy ciasto w węzeł, po czym przekładamy koniec w środek kółka i przyklejamy końcówki na godz. 5 i 7 .
    Przenosimy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
    Smarujemy precle rozmąconym jajkiem i pieczemy 12 - 15min aż precle wyrosną i się zarumienią.
    Spróbujcie dotrzymać aż wystygną :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 marca Ale one apetycznie wyglądają!I co mi teraz po moich kruchych ciasteczkach,które właśnie chrupię jak widzę takie smakowite cudeńka!!:))))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 marca No i pełna rozpusta,przepyszne...zabieram przepis...mniammmm:) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń