Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną i napełniają zagłodzone brzuchy.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
ROBIMY CIASTO Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.