Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe racuchy z jabłkiem

Drożdżowe racuchy z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1341

Dodano:

Odsłon: 3961

Proste i pyszne racuszki,w sam raz na drugie danie lub na słodką kolację.

Składniki

  • 500g mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 25g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 2 kostki smalcu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn czyli do miski kruszymy drożdże dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki letniego mleka.Miskę stawiamy w cieple aby drożdże zaczęły pracować ok.15-20 min.
    W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach na razie odstawiamy.
    Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy dodajemy pozostałe mleko,jajko,cukier waniliowy i mąkę.Wyrabiamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dodajemy jeszcze trochę mąki.Następnie dodajemy starte jabłka i dalej wyrabiamy.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok.30 min.
    Gdy ciasto wyrośnie,roztapiamy smalec i mocno podgrzewamy,następnie łyżką nakładamy ciasto i wkładamy do gorącego smalcu.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie osączamy na papierowym ręczniku.
    Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :).

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia 2018 Takie możesz w czerwcu zrobić, tylko więcej, bo sporo osób byłoby chętnych na nie xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń