Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe racuszki razowe

Przepis dnia 2011-08-22
Drożdżowe racuszki razowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 3697

Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)

Składniki

  • mąka żytnia razowa, 5 łyżek
  • Fruktoza (lub cukier), 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże, ok. 10 g
  • twaróg chudy, 50 g
  • jajko, sztuka
  • Cynamon, aromat migdałowy, opcjonalnie
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej (nie gorącej!) wody z łyżką mąki i fruktozą (lub cukrem), odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  2. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtko, pokruszony twaróg, cynamon i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać.

  3. Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko, wymieszać dokładnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

  4. Rozgrzać teflonową patelnię, lekko ją naoliwić (u mnie wystarczyła jedna łyżeczka oliwy), łyżką nakładać małe porcje masy i smażyć racuszki na rumiano. Smacznego!

  5. *Ja moje zjadłam posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz z uprażonym na patelni jabłkiem, ale dodatki mogą być dowolne i zależą od gustu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

protegemoi 18 sierpnia 2011 Nie jestem na diecie, ale staram się zdrowo odżywiać :) Nie używam białego cukru, ograniczam sól, nie jem białego pieczywa, smażę na oliwie i takie tam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sysssunia 18 sierpnia 2011 Widzę, że przepis dostosowany chyba do jakiejś diety:) Jesli tak to proszę o informacje do jakiej diety, bo własnie jedna rozpoczelam a przepis brzmi smacznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń