Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe rogaliki

drożdżowe rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 3335

Mięciutkie drożdżowe rogaliczki Mogą być z marmoladą, nutellą lub same! Najpyszniejsze są na ciepło ale równie dobrze sprawdzą się na następny dzień jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam!

Składniki

  • 3 szklanki mąki, 10 dag drożdży, 1 jajko
  • 1 szklanka mleka , 5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru do rozczynu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • marmolada lub nutella (odradzam dżem, za rzadki - wypłynie podczas pieczenia)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ok 20 min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (lub nie, zależy jaką wielkości rogalików chcemy) i rozwałkowujemy na okrąg. Nożem lub radełkiem okrąg dzielimy na 8 trójkątów na które nakładamy nadzienie. Zwijamy w rogale od zewnątrz okręgu do środka. Smarujemy kwaśną śmietaną lub mlekiem i pieczemy 20-25 min w 180 st. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń