Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rogaliki z jabłkiem

Drożdżowe rogaliki z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 1527

Dodano:

Odsłon: 368

Pyszne pulchne drożdżowe rogaliki z jabłkiem i kruszoną. Wszyscy je uwielbiają,

Składniki

  • 1 szklanka mleka + trzy łyżki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • kilka jabłek (szara reneta najlepiej)
  • kruszonka:
  • 4 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • na wierzch do posmarowania- 1 żółtko i dwie łyżki melka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać.
    Zrobić rozczyn: w miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odsatwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Jajka i żółtka umieścić w misce, dodać cukier i zmiksować.
    W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
    Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. Podsypać ciasto mąką.
    Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  3. Zrobić kruszonkę- w misce umieścić mąkę, cukier i masło, zmieszać w placach, żeby powsstały grudki i odstawić do lodówki

  4. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.
    Ciasto podzielić na dwie części, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt i następnie powycinać nożem trójkąty.
    Układać jabłka na dłuższym boku i zwijać rogaliki.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Mleko rozmieszać z żółtkiem - posmarować nim wierzch rogalików, posypać kruszonką.
    Piec 25 minut w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń